Home Up Activitate Contact Librarie Hrana Vie Astrologie Horoscop Cursuri Expozodiac EzotericFest Metafizica Camino GalerieFoto Linkuri
Art-15- Sistemul Geocentric


Asociatia Geea Life


Ezoteric Fest


Festival Expozodiac


Qigong – Tai Chi

Fundatia Romana

Grup de Dialog
ALTERNATIVE si
Stiinte Spirituale

Click to join alternative_spirituale
Click to join
alternative_spirituale


Grup de Dialog
BON CAMINO
Pelerinajul
la Santiago
de Compostela
Spania

Click to join bon_camino
Click to join
bon_camino


Grup de Dialog
Scoala de
ASTROLOGIE

Click to join scoala_astrologie
Click to join
scoala_astrologie


Grup de Dialog
EZOTERICFEST
Sanatate
Cunoastere
Armonia

Click to join ezotericfest
Click to join
ezotericfest


Grup de Dialog
EXPOZODIAC
Conexiuni si
Alternative
 Spirituale

Click to join expozodiac
Click to join
expozodiac


 

Inapoi la Articole

ARTICOL -15 -Sistemul Geocentric

Soarele in miscarea aparenta in jurul Pamantului ne face posibila urmarirea si deosebirea celor 12 constelatii care se succed si se repeta in aceeasi ordine, sub forma Zodiacului. Aceasta a fost impartita in 12 parti egale, numite Semne Zodiacale, iar ordinea constelatiilor e stabilita dupa sensul de rotire al Soarelui pe ecliptica: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara, Balanta, Scorpion, Sagetator, Capricorn, Varsator, Pesti. Privind spre cerul instelat noaptea, vom observa permanent alte stele. Acest lucru se datoreaza miscarii de rotatie in jurul propriei axe si a miscarii anuale a Pamantului pe orbita solara, de fapt aceasta produce miscarea aparenta a Soarelui printre stele, in acelasi sens in care se misca Pamantul pe orbita, de la apus la rasarit.
Berbecul, Racul, Balanta si Capricornul au initiative, idei noi, impuls de a incepe si experimenta cit mai multe lucruri, uneori deodata, sunt Semne CARDINALE. Taurul, Leul, Scorpionul si Varsatorul sunt mai incapatinati, stabili, au putere de a duce mai departe si de a se tine de un program, sunt Semne FIXE. Racul, Fecioara, Sagetatorul si Pesti sunt mai instabili, analitici, sar de la una la alta, se pot adapta usor din mers la alte preocupari, sunt Semne MUTABILE.

Planetele sistemului solar se deplaseaza pe traectorii ecliptice, care pot semana cu un cerc, cu cat distanta dintre focarele elipsei sau excentricitatea este mai mica. Cea mai mare excentritate o are traectoria lui Marte si cea mai mica Neptun. Soarel ocupa unul din focare, astfel ca, apropierea, departarea, vitezele si sensul aparent direct sau retrograd al planetelor, suporta destule variabile. Distanta minima este numita “periheliu”, iar cea maxima “afeliu”. Planetele simbolizeaza trairi, sentimente si emotii raportate la pozitia respectiva in Semn, Casa si la aspectele cu celelalte planete sau puncte sensibile ale unei Teme Astrologice. Soarele- putere, ego, ambitie, facultati individuale, vointa si succesul. Luna- senzitivitate, schimbare, curgere, impuls domestic, imaginatie. Mercur- energia mentala, analiza, ratiunea, comunicarea, comertul. Venus- armonia, afectivitatea, arta, relatiile, dragostea, frumosul. Marte- energia dinamica, agresivitatea, fortarea, impulsul, curajul. Jupiter- bunavointa, toeranta, justitia, idealismul, increderea. Saturn- restrictiile, organizarea, cercetarea, disciplina, perseverenta. Uranus- entuziasmul, surpriza, progresul, originalitatea, altruismul. Neptun- spiritualitatea, inspiratia, compasiunea, disipatia, iubirea. Pluton- distrugerea, constientizarea, ocultismul, puterea, regenerarea.

Miscarea retrograda a planetelor, observata de pe Pamant (Soarele si Luna nu au niciodata miscare retrograda), este acea incetinire si schimbare a sensului de revolutie (translatie pe cer), datorat diferentelor mari, dintre viteza de rotatiei a Pamantului fata de celelalte planete. In timp ce Pamantul descrie o rotatie completa in jurul Soarelui, intr-un 1 an, unele planete pot ramane nemiscate sau apparent raman in urma, chiar daca toate au acelasi sens de deplasare. Pentru cei care considera ca nimic nu este intamplator, stelele au fost botezate in momentul dorit de providenta si constelatiile au, in consecinta, influenta numelui pe care-l poarta. Pentru ceilalti, sunt repere demodate si care induc eroare. Se crede ca babilonienii au fost primii care au descoperit acest lucru, pastrand denumirile originare. Inaintea Erei Varsatorului, care este si o era a confuziilor, astrologii au adoptat, in mod unanim, aceasta solutie care cere, pur si simplu, sa stii exact despre ce vorbesti.
Astazi, unii sunt pentru Zodiacul Semnelor, altii pentru cel al Constelatiilor. Intre cele doua tabere sa nu contati pe astronomi ca sa rezolve problema. Ei considera ca astrologii ignora total precesia echinoctiilor. Considerand ca constelatiile s-au deplasat in raport cu epoca babilonienilor, ei deduc, in mod stralucit, ca Semnele nu mai au influenta care le este atribuita, uitand sa spuna cititorilor ca astrologii s-au sprijinit tot pe Zodiacul Semnelor, cunoscand perfect decalajul in raport cu Zodiacul Constelatiilor.
Astronomii se intereseaza de intreaga sfera iar astrologii sunt pasionati de astrele si Semnele care, in sfera celesta, pun in evidenta o regiune de 8 grade si jumatate, de o parte si de alta a Eclipticii. Este Banda Zodiacala, decupata in 12 Semne a cate 30 grade fiecare, da, Semne si nu Constelatii. Semnele decupeaza cercul eclipticii in sectoare geometrice sau in CASE ALE CERULUI de 30 grade iar constelatiile sunt grupari de stele situate in regiunea Eclipticii. Chiar daca anumite Constelatii au primit denumirea Semnelor, Semnele sunt spatii, compartimente transparente de dimensiuni precise, prin care trec Constelatiile cu dimensiuni neregulate.

Pamantul se roteste in jurul propriei axe de la vest spre est (sens trigonometric pozitiv, numit si sens direct), astfel ca, aparent (punctul de observare fiind pe Pamant), sfera cereasca executa o miscare de la est la vest (in sens trigonometric negativ, numit astronomic, sens retrograd). Este normal deci ca pentru o localitate situata mai la est de alta, Soarele „sa rasara mai repede”. De exemplu, la Galati, Soarele rasare mai repede, din punct de vedere al orei oficiale, fata de Timisoara.
Axa de rotatie a globului terestru este inclinata pe planul orbitei Pamantului cu unghiul de 90 – 23,27 = 66 grade si 33 minute, ramanand paralela cu ea insasi in timpul deplasarii Pamantului in jurul Soarelui. Datorita acestui fapt, Soarele lumineaza la Echinoctii in aceeasi masura, ambele emisfere, zilele fiind egale cu noptiile, din acest motiv. Intre Echinoctiul de Primavara si cel de Toamna, emisfera nordica este luminata mai mult, zilele fiind mai lungi decat noptileS iar la Polul Nord este numai ziua, evident la polul Sud este noaptea polara. La fel invers pentru cealalta emisfera.

Sa definim coordonate ale sistemului terestru.
Latitudinea
, numita si inclinatie, mai corect DECLINATIE raportata la planul ecuatorului, este aproximativ un anumit unghi fata de acesta. Distanta unghiulara a unui punct oarecare de pe glob sau a unui astru fata de un plan ecuatorial de referinta, masurata in grade pe meridian. Este una dintre coordonatele polare spatiale, reprezentand unghiul format de raza vectoare a unui punct dat cu planul triedrului ortogonal la care se raporteaza punctul.
Poate avea valori intre 0 grade (Ecuatorul), 90 de grade nord (Polul Nord) si 90 de grade sud (Polul Sud). Declinatia sau Latatudinea Nord se noteaza cu „plus”, iar cea Sud cu „minus”. Aceste distante, situate deasupra si sub planul Eclipticii, se numesc latatudini celeste, sfera celesta are doi poli: un Pol Nord Celest si un Pol Sud Celest, care sunt in directia Nordului si Sudului geografic. Sfera locala este fixa, cu o maxima (Zenitul) si o minima (Nadirul).

Longitudinea, sau acea deplasare pe circumferinta ecuatorului, (sau pe un cerc paralel, fie la nord sau la sud), care se socoteste de la MERIDIANUL ZERO, sau GREENWICH, pana la 180 de grade spre Est sau spre Vest. Distanta unghiulara a unui punct de pe glob fata de primul meridian (de la Greenwich), sau distanta unghiulara a unui astru fata de un plan meridian, luat ca origine. Din cauza miscarilor neuniforme ale Pamantului si Soarelui s-au adoptat mai multe feluri de timpi folositi in Astronomie. Dar pentru nevoile practice ale unei tari s-a adoptat asa numitul timp legal.
Pentru aceasta s-a impartit globul in 24 de “fuse orare” (un fus orar fiind suprafata cuprinsa intre doua meridiane care difera cu 15
°), deci 24 de ore ori 15 grade = 360 de grade. Aceasta inseamna ca toate localitatile de pe acelasi fus orar vor avea aceeasi ora legala. Pentru Romania, a carei granite, potrivit longitudinii estice, sunt de aproximativ 20,20 E si 29,60 E, timpul local, raportat la meridianul Greenwich, se afla in fusul orar de doua ore diferenta spre Est, deci GMT + 2 ore. Fiecare ora conventionala, pentru o “felie de paneta”, delimitata de Meridiane, are o intindere de 15 de grade, incluzand si zona Greenwich, apoi deplasandu-ne cu cate 15 grade spre Est cu “plus” si spre vest cu “minus”.
Astfel, sa zicem ca ora 00, este raportata la Meridianul 0 grade, plus cate 7,5 grade Est si Vest. Ora 01 este intre meridianele 7,5 si 22,5 (7,5+15=22,5), iar ora 02 intre meridianele 22,5 si 37,5, si asa mai departe, cate 15 grade pentru fiecare ora in plus, pe directia Est, adaugand ore la timpul legal de la Greenwich, functie de LONGITUDINEA locului respectiv. Aceste elemente ne vor fi de ajutor in datel de calculul al unei Teme Natale. Putem spune ca ora legala in Romania este mult mai apropape de ora Moscovei. Practic miscarea, sau mai zis pozitionarea pe ecliptica, indica latatudinea si longitudinea astrilor pe sfera cereasca.
Dar, sa revenim asupra unor termeni, legati de timp, sau mai bine zis de anumite conventii valabile pe aceasta planeta si acceptate odata cu dezvoltarea comertului, transporturilor, relatiilor si altor domenii actuale. Ziua reprezinta timpul in care Pamantul se roteste odata in jurul exei sale.
Ziua se imparte in 24 de ore, obtinind ora reala sau solara. Ziua stelara, masoara timpul in care o stea fixa ajunge in aceeasi pozitie (de la zenit la zenit), in timp ce ziua siderica este ceva mai scurta decit ziua stelara, prin faptul ca in timp ce Pamantul se roteste in jurul axei sale, el parcurge cam un grad din traectoria anuala de revolutie in jurul Soarelui. Deci parcurge cu 1 grad mai putin, pentru ca steaua fixa sa ajunga din nou in aceeasi pozitie, si tot la fel si in zilele urmatoare. In general se accepta ideea de ora medie, pentru ca apar mai multe variatii, prin modificarea vitezei Pamantului functie de Soare: cand traectoria este mai aproape de Soare, viteza se mareste si scade la indepartarea de Soare (traectoria are forma unei elipse, iar Soarele ocupa unul din poli).
Daca ne imaginam miscarea aparenta a Soarelui, acea zi obisnuita cu rasarit si apus, prin datele cunoscute despre fusele orare de 15 grade, vedem urmatoarele raporturi intre gradele parcurse de Soare pe cer si timpul masurat de noi: deci Soarele face 360 de grade in 24 de ore, 15 grade intr-o ora si 1 grad in 4 minute. Deci la fiecare 4 minute vom avea un alt grad solar, daca ne gandim la cele 360 grade solare, corespondente celor 365 de zile ale anului, avand cate 30 pentru fiecare din cele 12 Semne Zodiacale, in cursul unui anumit An Chinezesc, si tot asa mai departe pana la infinit. Nu se repeta absolut nimic, totul este intr-o dinamica continua.

 

Inapoi la Articole


Home Up Activitate Contact Librarie Hrana Vie Astrologie Horoscop Cursuri Expozodiac EzotericFest Metafizica Camino GalerieFoto Linkuri

Asociatia de Metafizica Geea Life www.geealife.ro email: geealife@yahoo.com tel: 0722 371 196
Grup de Discutii Alternative Spirituale: http://groups.yahoo.com/group/alternative_spirituale
Grup de Discutii  Scoala de Astrologie: http://groups.yahoo.com/group/scoala_astrologie
Grup de Discutii  Pelerinajul la Santiago de Compostela: http://groups.yahoo.com/group/bon_camino
 
Grup de Discutii  Festivalul Expozodiac Conexiuni Spirituale http://groups.yahoo.com/group/expozodiac
Grup de Discutii  EzotericFest Alternative Spirituale
http://groups.yahoo.com/group/ezotericfest  
Festival International Expozodiac Conexiuni si Alternative Spirituale www.expozodiac.ro

Diverse Articole Alimentatie, Metafizica, Astrologie...