Home Up Activitate Contact Librarie Hrana Vie Astrologie Horoscop Cursuri Expozodiac EzotericFest Metafizica Camino GalerieFoto Linkuri
H-001- Lexicon Alimentatie Naturala si Medicina Preventiva
M-001- Cuvinte Cheie Metafizica Astrologie si Alimentatie Naturala E-001- Literatura Eseniana- Invataturile si Evanghelia Pacii H-001- Lexicon Alimentatie Naturala si Medicina Preventiva A-001-A-002- Manual de Initiere in Astrologia Practica 2 vol S-01- Marturii la Era Varsatorului -Mana Luz CD-001- Demonstratie de Preparare a Alimentatiei Naturale- Retete


Asociatia Geea Life


Ezoteric Fest


Festival Expozodiac


Qigong – Tai Chi

Fundatia Romana

Grup de Dialog
ALTERNATIVE si
Stiinte Spirituale

Click to join alternative_spirituale
Click to join
alternative_spirituale


Grup de Dialog
BON CAMINO
Pelerinajul
la Santiago
de Compostela
Spania

Click to join bon_camino
Click to join
bon_camino


Grup de Dialog
Scoala de
ASTROLOGIE

Click to join scoala_astrologie
Click to join
scoala_astrologie


Grup de Dialog
EZOTERICFEST
Sanatate
Cunoastere
Armonia

Click to join ezotericfest
Click to join
ezotericfest


Grup de Dialog
EXPOZODIAC
Conexiuni si
Alternative
 Spirituale

Click to join expozodiac
Click to join
expozodiac


 

Inapoi la Colectia Hrana Vie -Alimentatie Naturala

Lexicon Alimentatie Naturala si Medicina Preventiva

H-001 - Lexicon Alimentatie Naturala si Medicina Preventiva Pret 6.00 Lei Ed Geea Life 2005 COD carte H-001 Format Brosura 145x210 60 pag (A5) Colectia Hrana Vie
Produsele Alimentare de Baza si Alternativa Alimentatiei Naturale in Medicina Preventiva -sinteza dupa “Tratatul de Nutritie al OM- ului” -Dr. Marian Paraschiv- Claudius.

Fragmenete, Articole din Carte:
Cap 03- Legumele si fructele (citeste articolul)

Cap 04- Mierea sau zaharul (citeste articolul)

CUPRINS:
 
01- Introducere in Alimentatia Naturala  pag 01
 
02- Lichidele                                          pag 06
 
03- Legumele si fructele                        pag 09
 
04- Mierea sau zaharul                          pag 13
 
05- Lumea cerealelor                             pag 21
 
06- Painea Naturala                               pag 26
 
07- Energia si proteinele din carne        pag 30
 
08- Grasimile animale si vegetale          pag 39
 
09- Ouale, organe- celula                      pag 44
 
10- Lactatele organice si anorganice    pag 46

Alimentatia naturala este inainte de toate un mod de viata, simplu, normal si sanatos. Ne definim existenta prin ceea ce facem, gandim, spunem si mancam, asa ca fiecare “amanunt” al vietii noastre este la fel de important. Atunci cand vorbim despre alimenatie naturala, este vorba despre respectul fata de viata, respectul fata de noi insine si mai ales respectul fata de legile universale. Alimentatia  este inainte de toate o consecinta a unei atitudini fata de viata, a unei anumite evolutii spirituale, si nu este vorba doar despre o cura de slabire sau o dieta oarecare. Putem vorbi despre bine, sanatate, prosperitate sau spiritualitate pana in clipa cand suntem in armonie cu natura, corpul fizic, mentalul si semenii nostri.
 

Cap 03- Legumele si fructele

Legumele si fructele adica, vegetalele, sunt o categorie aparte de produse alimentare, atat prin diversitatea si bogatia prezentei acestora, cat si pentru rolul extrem de important in sanatate si in regasirea acesteia in caz de boala. Interesant din punct de vedere al medicinei alopate este ca, exceptand anumite boli digestive cu consecinte in afectarea proceselor fermentative, pentru majoritatea bolilor se recomanda cel putin cateva fructe si legume, daca nu se pune accent pe utilizarea majora a acestora.

Tocmai pentru importanta lor in terapeutica, li se va acorda un alt spatiu in cadrul partii speciale, in incercarea de a gasi mecanismele generale ce favorizeaza mentinerea si dezvoltarea factorului de sanatate prin intermediul acestor veritabile alimente-medicamente, recomandate preferential si de catre Hypocrate.Produsele vegetale sunt renumite pentru continutul lor in vitamine (alaturi de enzime si bioelemente); in plus acestea se pot consuma in stare cruda astfel incat vitaminele sa nu fie distruse prin actiunea caldurii.

Vitaminele B12, care nu se gasesc in plante sunt aduse in alimentatie prin oua, lapte, germeni de grau – alimentatia naturala nefiind in carentata nici de acestea. Produsele vegetale contin o serie de componente specifice: celuloza, hemiceluloza, protopectina, pectina, gume, mucilagii si lignine care alcatuiesc un complex ce poarta denumirea de fibra alimentara sau substante de balast.

Principala proprietate a acestora consta in legarea diferitelor susbstante - produse de metabolism ca de exemplu steroizii si derivatele lor eliminati cu bila, xenobiotice patrunse pe tractul gastro-intestinal, inclusiv cancerigeni. In cazul bolnavilor de diabet fibrele alimentare reduc concentratia de glucoza din sange si ca urmare asociatiile nationale de diabet din diferite tari recomanda folosirea fibrelor ca factor de stabilizare a nivelului zaharului in sange, pentru cresterea tolerantei la glucide a bolnavilor de diabet non- insulinodependenti.

Greenwald si Culeen considera ca efectul protector al factorilor dietetici in cancerogeneza se evidentiaza cel mai bine in cazul fibrelor alimentare care sunt asigurate de fructe, cereale integrale, legume si includ glucide nedigerabile, componenti de tipul celulozei, ligninei, hemicelulozei, gume si pectine.

Legumele si fructele reprezinta principala sursa de vitamina C, celelalte produse alimentare ocupand doar maxim 10% din necesarul de aceasta vitamina. Vitamina C este mai abundenta in frunzele verzi decat in cele albe, in fructele mici decat in cele mari, in flora spontana decat in cea cultivata, in structurile periferice ale legumelor si fructelor decat in cele centrale si la un grad de maturitate mai mare al plantei.

Prin uscarea sau denaturarea termica a vegetalelor se pierde intreaga cantitate de vitamina C. Legumele si fructele reprezinta si o sursa de vitamina P (citrina). Necesitatile organismului in vitamina A sunt acoperite in proportie de 60 - 80 % prin legume si fructe. Ele reprezinta cea mai importanta sursa exogena de vitamina K si acopera 20 - 30 % din necesarul de vitamina B. ,….

Cap 04- Mierea sau zaharul

La capitolul dulciurilor lucrurile sunt mai clare, recunoscandu-se tot mai mult in ultimul timp (ca si in cazul altor preparate si substante sintetice, precum adjuvantii, aditivii, conservantii, ingrasamintele chimice, pesticidele etc.) efectele nocive ale utilizarii in alimentatie a dulciurilor rafinate, avand constituent de baza zaharul.

Acest produs este tot mai mult inlocuit cu adevarata sursa de glucide naturale - mierea - recunoscandu-se ca prezenta zaharului in cantitatile apreciabile ale diverselor dulciuri are efecte negative, afectand atat bolnavul cu diferite afectiuni metabolice (ce implica primordial metabolizarea glucidelor), cat si starea de sanatate a populatiei, la modul general.

Zaharul rafinat, sub forma sintetica - cea mai nociva - este prezent in alimentatia ,,moderna” a populatiei in cantitati apreciabile, aceasta saturare generand efectul contrar, de intoarcere - cel putin in privinta acestui produs alimentar - la valorile naturale ale alimentelor, reprezentate in acest caz de mierea de albine. Ca exemplu de saturare a alimentelor actuale cu cantitati apreciabile de zahar, prezentam din cartea dr. Hans Diehl si Aileen Ludington ,,Tablete de stil de viata” urmatoarele cantitati de zahar prezente in produse:

Bauturi racoritoare 350 ml -;8-11 lingurite de zahar

Dulceturi, jeleuri 2 linguri -;10 lingurite de zahar

Baton ciocolata 90 g -;5 lingurite de zahar

Bomboane 120 g -;20 lingurite de zahar

Tort de ciocolata 235 g -;15 lingurite de zahar

Inghetata o cana -;8 lingurite de zahar

Chiar si in prezent exista persoane care inca mai confunda calitatea de structura rafinata, sintetica a zaharului cu una naturala – caci, doar se extrage dintr–un produs natural cum este sfecla sau trestia de zahar. Pentru a intelege clar caracterul denaturant al acestuia este indicat sa prezentam modalitatea principala de preparare al acestuia, dar si modul de obtinere a diverselor preparate ce au la baza zaharul, acest „praf alb“ mult mai toxic pentru civilizatia actuala decat se banuieste.

Zaharul este un produs obtinut din sfecla de zahar sau din trestia de zahar. La noi in tara se foloseste numai sfecla de zahar. Fabricarea zaharului din sfecla de zahar a inceput in ultimele decade ale secolului al XVIII–lea din initiativa chimistului Andreas Marggraff.

Operatiile principale care stau la baza fabricarii zaharului sunt : recoltarea, pastrarea, transportul, spalarea, taierea sfeclei, difuziunea, purificarea si concentrarea zemurilor, cristalizarea, separarea si uscarea cristalelor, rafinarea si depozitarea produsului finit. Difuziunea consta in extragerea cu ajutorul apei a zaharului din sfecla taiata, printr–un fenomen de osmoza si cu ajutorul caldurii.

In timpul difuziunii au loc urmatoarele fenomene : iesirea sucului din celulele distruse ; difuziunea substantelor solubile din celulele moarte. Urmeaza carbonatarea lichidului cu scopul subtierii sale, in vederea concentrarii si cristalizarii ulterioare. Cu ajutorul hidroxidului de calciu precipita substantele nezaharoase. Zaharatul de calciu rezultat din zaharoza va fi descompus  sub actiunea dioxidului de carbon (carbonatare), in care calciul si diferite impuritati vor precipita.

Amestecul este apoi filtrat si tratat cu dioxid de sulf (sulfitare), pentru scaderea vascozitatii, decolorare si sterilizare. Urmeaza concentrarea si cristalizarea. In prima etapa lichidul este concentrat intr–o sectie de evaporare, in a doua, siropul obtinut se fierbe in aparate cu vid, pentru a obtine zaharul din solutia suprasaturata. Zaharul cristalizat este supus apoi rafinarii, pentru a obtine un produs cu un grad de puritate cat mai ridicat.

Zaharul tos obtinut este dizolvat, filtrat prin filtre cu carbune animal si cristalizat. Zaharul a devenit un aliment de baza, s–a inradacinat in arta culinara si a schimbat raportul alimentelor folosite la prepararea mancarurilor. Adancirea acestui dezechilibru alimentar continua in urma extinderii fabricatiei produselor zaharoase. Valoarea sa nutritiva rezulta din continutul in zaharoza. Zaharul este deci un aliment unilateral, afara de zaharoza neaducand organismului nici o alta substanta nutritiva.

Bomboanele si caramelele se prepara din caramel (doua parti de zahar si o parte glucoza). In masa fierbinte topita a caramelului se incorporeaza colorant, aroma si acid etc.

Halvita este un sirop concentrat in care s–a incorporat mult aer prin batere in stare fierbinte cu o solutie de saponine.

Rahatul se obtine prin fierberea unui amestec de zahar, glucoza si amidon pana la gelificare.

Serbetul este un sirop fiert pana cand solutia devine suprasaturata incat prin racire si amestecare se solidifica sub forma de microcristale.

Marmelada se obtine prin gelificarea la cald (asemenea rahatului) a diverselor fructe bogate in pectine sau a pulberilor de pectina.

Magiunul se prepara asemenea marmeladei din orice fel de fructe fara a fi nevoie de prezenta pectinei, cu o cantitate mai mica de zahar.

Jeleurile se prepara din sucuri de fructe bogate in pectine prin fierbere cu zahar.

Fructele zaharisite (glasate) sunt fructe fierte in sirop de zahar.

Ciocolata, la prepararea ei, semintele de cacao se prajesc, se decortica si se macina obtinandu–se o pasta grasa in care se adauga zahar, unt de cacao si lecitina. Amestecul se supune apoi unei operatii de trecere repetata printre valturile metalice (consare) timp de 1–3 zile la o temperatura ce variaza intre 60 – 800C. La sfarsit, in masa de ciocolata fierbinte se pot incorpora lapte, cafea, samburi de nuca, stafide, alune, fulgi de cereale etc

Halvaua se obtine din semintele de floarea–soarelui. Miezul acestora se prajeste, se macina si apoi se amesteca cu cantitati aproximativ egale cu halvita fierbinte. ….

Inapoi la Colectia Hrana Vie -Alimentatie Naturala


Home Up Activitate Contact Librarie Hrana Vie Astrologie Horoscop Cursuri Expozodiac EzotericFest Metafizica Camino GalerieFoto Linkuri

Asociatia de Metafizica Geea Life www.geealife.ro email: geealife@yahoo.com tel: 0722 371 196
Grup de Discutii Alternative Spirituale: http://groups.yahoo.com/group/alternative_spirituale
Grup de Discutii  Scoala de Astrologie: http://groups.yahoo.com/group/scoala_astrologie
Grup de Discutii  Pelerinajul la Santiago de Compostela: http://groups.yahoo.com/group/bon_camino
 
Grup de Discutii  Festivalul Expozodiac Conexiuni Spirituale http://groups.yahoo.com/group/expozodiac
Grup de Discutii  EzotericFest Alternative Spirituale
http://groups.yahoo.com/group/ezotericfest  
Festival International Expozodiac Conexiuni si Alternative Spirituale www.expozodiac.ro

Diverse Articole Alimentatie, Metafizica, Astrologie...